Επιστροφή στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου Οδηγίες για τους μαθητές και τις μαθήτριες στο Σ.Ε.Φ.Ε.

Τελευταία ενημέρωση στις 05/10/2008

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Lab Safety
 

 

 

 

Do not eat food, drink beverages, or chew gum in the laboratory

1. Να συμπεριφέρεσαι συνεχώς υπεύθυνα μέσα στο εργαστήριο.

2. Να ακολουθείς προσεκτικά όλες τις γραπτές και τις προφορικές οδηγίες. Αν δεν καταλαβαίνεις κάποια οδηγία ή κάποια διαδικασία, ρώτησε τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό πριν συνεχίσεις.
 
3. Ποτέ μην εργάζεσαι μόνος/η στο εργαστήριο. Κανείς μαθητής ή μαθήτρια δεν πρέπει να εργάζεται στο εργαστήριο χωρίς την παρουσία αρμόδιου εκπαιδευτικού.

4. Όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στο εργαστήριο, μην ακουμπάς οποιοδήποτε εξοπλισμό, χημικά ή άλλα υλικά μέχρι να σου δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.
 
5. Να κάνεις μόνο τις εργαστηριακές ασκήσεις για τις οποίες σε εξουσιοδότησε ο αρμόδιος εκπαιδευτικός. Να ακολουθείς με προσοχή όλες τις οδηγίες, τόσο τις γραπτές, όσο και τς προφορικές. Απαγορεύεται να κάνεις πειράματα για τα οποία δεν έχεις πάρει άδεια.
 
6. Μην τρως, μην πίνεις και μη μασάς μαστίχα μέσα στο εργαστήριο. Μη χρησιμοποιείς ποτέ τον γυάλινο εξοπλισμό του εργαστηρίου για τρόφιμα ή για ποτά.
Horseplay, practical jokes and pranks are dangerous and prohibited

 

 

 


Work areas should be kept clean and tidy at all times


 

 
7. Να προετοιμάζεσαι για την εργασία στο εργαστήριο. Διάβασε προσεκτικά για τις διαδικασίες, πριν μπεις στο εργαστήριο. Μη "χαζεύεις" ποτέ μέσα στο εργαστήριο. Τα αστεία και οι χειρονομίες είναι επικίνδυνα και απαγορεύονται.

8. Να προσέχεις να αερίζεται πολύ καλά ο χώρος στον οποίο εργάζεσαι.

 
9. Ο χώρος εργασίας πρέπει να είναι συνεχώς καθαρός και τακτοποιημένος.
 
10. Να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και να κινείσαι με προσοχή μέσα στο εργαστήριο. Να αναφέρεις αμέσως στον αρμόδιο εκπαιδευτικό κάθε επικίνδυνη περίπτωση που αντιλαμβάνεσαι.
 
11. Να πετάς τα χημικά απόβλητα με τον κατάλληλο πάντα τρόπο. Ποτέ μην αναμιγνύεις χημικά στο νεροχύτη. Αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για νερό. Να ελέγχεις μαζί με τον εκπαιδευτικό σου το που θα πετάξεις τα άχρηστα χημικά και διαλύματα.
 
12. Να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες και τις οδηγίες χρήσης πριν από κάθε χρήση. Να στήνεις και να χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού σου.
 
13. Ποτέ μην ακουμπάς τα χέρια σου στο πρόσωπό σου, στα μάτια σου, στο στόμα σου και στο σώμα σου όταν χρησιμοποιείς χημικά ή εξοπλισμό του εργαστηρίου. Να πλένεις καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό μετά από κάθε πείραμα.
 
14. Θα πρέπει να προσέχεις διαρκώς την εξέλιξη του κάθε πειράματος που πραγματοποιείς. Μην περιφέρεσαι άσκοπα στο χώρο, να μη σου αποσπούν την προσοχή οι συμμαθητές/ριές σου, μην τρομάζεις τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σου και μην εμπλέκεσαι με τα πειράματα των άλλων, αν δεν έχεις πάρει τέτοιες οδηγίες.

15. Φρόντισε να γνωρίζεις που βρίσκονται και πως χρησιμοποιούνται το κουτί πρώτων βοηθειών και οι πυροσβεστήρες. Φρόντισε να γνωρίζεις που είναι το κουμπί συναγερμού σε περίπτωση φωτιάς και οι έξοδοι διαφυγής. 
16. Φρόντισε να μάθεις αν υπάρχει πυροσβεστική φωλιά στο εργαστήριο. Αν τη χρησιμοποιήσεις, πρέπει να κλείσεις όλα τα ντουλάπια και να αποσυνδέσεις από το δίκτυο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.
 

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Protective gear has to be comfortable
 
 

 
17. Όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες πρέπει να φοράνε προστατευτικά γυαλιά ασφαλείας κάθε φορά που χρησιμοποιούν χημικά , θέρμανση ή γυάλινα σκεύη.
Correct protective gear must be worn in the laboratory
18. Καλό θα ήταν να μη φοράτε φακούς επαφής μέσα στο εργαστήριο.

19. Να ντύνεσαι κατάλληλα αν έχεις να πραγματοποιήσεις δραστηριότητα στο εργαστήριο. Τα μακριά μαλλιά, τα κοσμήματα που κρέμονται και τα πολύ φαρδιά ρούχα μπορεί να είναι επικίνδυνα μέσα στο εργαστήριο. Αν έχεις μακριά μαλλιά, πρέπει να τα μαζεύεις πίσω. Τα κρεμασμένα κοσμήματα και τα φαρδιά ρούχα πρέπει να ασφαλίζονται με κάποιο τρόπο. Τα υποδήματα που φοράς πρέπει να καλύπτουν πλήρως τα πόδια σου. Μη φοράς ποτέ σανδάλια στο εργαστήριο.

20. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων στο εργαστήριο πρέπει να φοράς κατάλληλη ποδιά ή φόρμα εργασίας.

 

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Report all incidents and injuiries immediately
 

21.   Να αναφέρεις αμέσως στον αρμόδιο εκπαιδευτικό κάθε ατύχημα (χύσιμο υγρού, σπάσιμο κλπ) και κάθε τραυματισμό (κόψιμο, κάψιμο κλπ), ακόμη κι αν δεν το θεωρείς σημαντικό. Μην πανικοβάλλεσαι. 

22. Αν εσύ ή ο/η συνεργάτης/ισά σου τραυματιστείς/εί, φώναξε αμέσως και δυνατά τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό. Μην πανικοβάλλεσαι.

23. Αν πεταχτεί κάποιο χημικό στα μάτια σου ή στο δέρμα σου, να πλυθείς αμέσως με τρεχούμενο νερό, για είκοσι τουλάχιστον λεπτά της ώρας. Φώναξε αμέσως και δυνατά τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό.
 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ
Never remove chemicals from the laboratory area

 

24. Όλα τα χημικά που βρίσκονται μέσα στο εργαστήριο πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνα. Να αποφεύγεις την επαφή των χεριών σου με χημικά. Να χρησιμοποιείς πάντα λαβίδα. Όταν κάνεις οποιαδήποτε παρατήρηση, να είσαι σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου από το δείγμα που παρατηρείς. Μην δοκιμάζεις με το στόμα και μη μυρίζεις κανένα χημικό.

25. Να ελέγχεις δυο φορές την ετικέτα της φιάλης, πριν χρησιμοποιήσεις το χημικό που περιέχεται σε αυτήν. Να χρησιμοποιείς μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι.

26. Ποτέ μην ξαναβάζεις στο δοχείο από όπου τα πήρες τα χημικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά.

27. Ποτέ να μην απομακρύνεις από το εργαστήριο χημικά ή οποιαδήποτε άλλα υλικά.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΥΑΛΙΝΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Care in handling glassware and electricity

28. Ποτέ μην πιάνεις σπασμένα γυαλιά με γυμνά χέρια. Να χρησιμοποιείς σκουπάκι και φαράσι για να μαζεύεις τα σπασμένα γυαλιά. Να βάζεις τα σπασμένα γυαλιά που μάζεψες στον κατάλληλο κάδο ανακύκλωσης.
 
29. Να ελέγχεις προσεκτικά κάθε γυάλινο σκεύος πριν το χρησιμοποιήσεις. Ποτέ μην χρησιμοποιείς σπασμένο, ραγισμένο ή βρώμικο γυάλινο σκεύος.
 
30. Αν δεν καταλαβαίνεις πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια συσκευή, ζήτησε βοήθεια από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό.
 
31. Ποτέ μην βουτάς ζεστό γυάλινο σκεύος μέσα σε κρύο νερό. Το γυάλινο σκεύος μπορεί να θρυμματιστεί.
 

ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΕΣ

Use tongs or heat protective gloves to pick up heated glassware

32. Ποτέ μη χειρίζεσαι μόνος σου οποιαδήποτε εστία θέρμανσης. Πρόσεξε να βρίσκονται συνεχώς σε απόσταση ασφαλείας τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου και τα χέρια σου από οποιαδήποτε εστία θέρμανσης.
 
33. Τα γυάλινα σκεύη που έχουν θερμανθεί, παραμένουν ζεστά για πολύ ώρα. Πρέπει να τοποθετηθούν με πολλή προσοχή σε κατάλληλο μέρος μέχρι να κρυώσουν. Να χρησιμοποιείς λαβίδα ή κατάλληλα γάντια αν χρειάζεται.
 
34. Ποτέ μην κοιτάς μέσα σε ένα δοχείο που θερμαίνεται.
 
35. Μη βάζεις ποτέ ζεστά σκεύη κατευθείαν πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου. Να χρησιμοποιείς πάντα μονωτικό υλικό. Περίμενε αρκετή ώρα για να κρυώσει το σκεύος πριν το πιάσεις.

Το παραπάνω μεταφράστηκε από το http://nobel.scas.bcit.ca/debeck_pt/science/safety.htm. Για το ΕΚΦΕ Κιλκίς: Βαγγέλης Κολτσάκης, 2007